Jumlah Paparan Halaman

Flash Button Untuk Blog

Assalamualaikum wbt, kepada semua rakan - rakan IKRAM yang dikasih. Huh, dah lama dah tak mencakar kat page ini. Ops! Maafkan saya kepada admin - admin yang lain andai terkasar bahasa tadi.

Baiklah, tujuan saya di sini hanya ingin berkongsi button flash yang saya buat khas untuk ahli keluarga IKRAM dan pelajar UiTM.


Apa itu Button Flash?
Button flash adalah satu animasi graphic yang dikuasakan dengan flash player dengan size yang kecil. Button flash biasanya digunakan untuk iklan, promote blog dan banyak lagi. Berbeza dengan GIF, button flash dengan extension name SWF.

Jadi di sini di sertakan code dan button flash untuk di letakkan di paparan blog/website anda.

















Cara nak paparkan/install
Coding yang digunakan hanya lah HTML. Jadi, bagi beginner yang tidak tahu bagaimana untuk letakkanya di blog especially pengguna Blogger (blogspot), saya sediakan sedikit tutorial

1. Login ke Dashboard blogger anda
2. Klik pada butang design, di mana anda boleh customize layout blog anda
3. Sekarang kita berada dalam ruangan (Design/Page Elements) di mana anda boleh arrange page element blog anda
4. klik pada "Add a gadget" dan pilih "HTML/JavaScript"
5. Kemudian copy dan paste code flash button di atas di dalam ruangan yang disediakan
6. Akhir sekali tekan butang save. Dah siap! Anda boleh arrange balik di mana anda ingin letakkan button flash tesebut. Mudah kan?



Saya harap button flash ini sediikit sebanyak menolong anda menceriakan blog/website anda. Dan saya harap anda berpuas hati dengan hasil animation yang tak seberapa ini ^_^

Sekian,
Khairi Nairfan
(C) Copyright 2008 - 2011 Khairi Studio Production ^_^Y

Ahad, Januari 30, 2011. KATEGORI . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

5 komen for �Flash Button Untuk Blog�

  1. cantik..........~~ wat la lg....hehehe

  2. InsyaAllah, ada masa free nanti udin buat lagi ^_^

  3. hehe, makin maju encik udin, gambatte!!! thanks 4da nice buttOn

  4. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

  5. cool!! ni yg nk blajar buat jgk nih.Well,good job~ (akan dicopy paste ke dlm blog.hehe) Thanks!

Leave comment

POST TERKINI

KOMEN TERKINI

MEDIA dan GALERI